Bezglutenowe ciasto pomidorowo-daktylowe z pieczonymi gruszkami
Zbliżają się Święta – zaskocz bliskim zdrowszą alternatywą ciasta. Poznaj nasz przepis na bezglutenowe ciasto pomidorowo-daktylowe z gruszkami na gorąco! Gwarantujemy, że to ciasto nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także wnosi do naszych kuchni nutę zimowego klimatu. Zainspiruj się naszym prostym przepisem.
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki cukru brązowego
- 56 gram mąki ryżowej
- 57 gram mąki gryczanej (pełnoziarnistej)
- 60 gram oleju rzepakowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 43 gramy daktyli suszonych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 100 gram pomidorów z puszki krojonych
- 2 jajka
- łyżeczka kakao
- 1 duży dojrzały banan
Składniki na pieczone gruszki:
- 4 gruszki bez gniazd i skórki
- pół łyżki miodu
- łyżeczka cynanomu
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Daktyle zaparzamy wrzątkiem i przenosimy je na sito. Obrane banany, olej, jajka i daktyle łączymy ze sobą i blendujemy na gładką masę. Kakao, mąkę ryżową i gryczaną przesiewamy na sitku razem z proszkiem do pieczenia. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Wylewamy masę na blachę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut (w zależności od rozmiaru blachy). Gruszki kroimy w kostkę, następnie mieszamy z sokiem, miodem i cynamonem. Podpiekamy delikatnie w piekarniku
w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut (do miękkości). Schłodzone ciasto podajemy z pieczonymi gruszkami.