Bezglutenowe ciasto pomidorowo-daktylowe z pieczonymi gruszkami

7 grudnia, 2023

Bezglutenowe ciasto pomidorowo-daktylowe z pieczonymi gruszkami

Zbliżają się Święta – zaskocz bliskim zdrowszą alternatywą ciasta. Poznaj nasz przepis na bezglutenowe ciasto pomidorowo-daktylowe z gruszkami na gorąco! Gwarantujemy, że  to ciasto nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także wnosi do naszych kuchni nutę zimowego klimatu. Zainspiruj się naszym prostym przepisem.

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 56 gram mąki ryżowej
  • 57 gram mąki gryczanej (pełnoziarnistej)
  • 60 gram oleju rzepakowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 43 gramy daktyli suszonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 gram pomidorów z puszki krojonych
  • 2 jajka
  • łyżeczka kakao
  • 1 duży dojrzały banan

Składniki na pieczone gruszki:

  • 4 gruszki bez gniazd i skórki
  • pół łyżki miodu
  • łyżeczka cynanomu
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Daktyle zaparzamy wrzątkiem i przenosimy je na sito. Obrane banany, olej, jajka i daktyle łączymy ze sobą i blendujemy na gładką masę. Kakao, mąkę ryżową i gryczaną przesiewamy na sitku razem z proszkiem do pieczenia. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Wylewamy masę na blachę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut (w zależności od rozmiaru blachy). Gruszki kroimy w kostkę, następnie mieszamy z sokiem, miodem i cynamonem. Podpiekamy delikatnie w piekarniku
w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut (do miękkości). Schłodzone ciasto podajemy z pieczonymi gruszkami.

Smacznego!

0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w tekście
Zobacz wszystkie komentarze