Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która jest również popularna w Polsce i innych krajach Europy Środkowej. Składniki główne lecza to papryka, pomidory, cebula i kiełbasa. Ciekawostką jest to, że leczo może być przygotowywane na wiele różnych sposobów – niektórzy dodają do niego dodatkowe warzywa, takie jak cukinia, bakłażan czy marchew, aby nadać mu jeszcze bardziej wyrazisty smak. Jest to aromatyczne danie o wyrazistym kolorze, ze względu na to często podaje się z chlebem lub jako dodatek do ryżu. Leczo to idealny wybór dla miłośników pikantnych potraw i zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Na dzisiaj przygotowaliśmy dla Was wege wersję tego dania – Leczo warzywne z mozzarellą i kaszą kuskus, które zapewni Wam poskromienie głodu do końca pracy!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- ½ czerwonej cebuli
- 1 marchewka
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 4 małe pieczarki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ¼ puszki czerwonej fasoli
- ½ puszki papryki czerwonej
- ½ cukinii
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta papryki wędzonej mielonej, papryki ostrej mielonej i oregano
Sposób przygotowania:
- Posiekaj czosnek i podsmaż na patelni. Dodaj passatę i koncentrat pomidorowy, całość zagotuj. Następnie dopraw do smaku i zblenduj na gładką masę.
- Potem pokrój cebulę, marchewkę, cukinię, paprykę i bakłażana. Pieczarki przetnij na pół lub w ćwiartki. Następnie wszystkie warzywa (poza fasolkami) wymieszaj z olejem i przyprawami. Rozłóż na blachę wyłożoną pergaminem i upiecz, aby warzywa były al dente.
- Czerwoną fasolę dokładnie odsącz.
- Połącz upieczone warzywa z sosem, fasolą czerwoną i szparagową. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Na koniec ugotuj kaszę i podaj ją z przygotowanym leczem. Dodaj kulki mozzarelli i gotowe! Leczo warzywne z mozzarellą i kaszą kuskus podane!
Smacznego!
Nie masz czasu na gotowanie? Zamów zdrowe lunche z dowozem pod drzwi już od 20,05 zł/dzień w Minucie Osiem —> www.minutaosiem.pl