Składniki na ciasto z ciecierzycy (na 10 porcji ciasta):
– 10 g cukru brązowego
– 60 g mąki kokosowej (odtłuszczonej)
– 40 g miodu
– 30 g masła orzechowego
– 110 g mleka kokosowego (bez cukru)
– 360 g ciecierzycy (w zalewie)
Składniki na polewę z czekolady deserowej i orzeszków ziemnych:
– 45g czekolady deserowej
– 20g mleka kokosowego (bez cukru)
– 15g orzeszków ziemnych
Przepis na ciasto z ciecierzycy z czekoladą deserową i orzeszkami ziemnymi:
Najpierw odcedź cieciorkę i zmiksuj ją na gładką masę. Do powstałej masy dodaj cukier, masło orzechowe, miód, mleko kokosowe i ponownie zblenduj. Na koniec dodaj mąkę kokosową i wymieszaj ją na sztywną masę. Następnie wyłóż masę na blachę z pergaminem i ugnieć. W następnej kolejności schłódź masę i pokrój ją na mniejsze kawałki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę deserową z dodatkiem mleka kokosowego. Ciasto po pokrojeniu, polej cienką warstwą czekolady i posyp prażonymi orzeszkami. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe do podania. A więc, smacznego!
Dla osób dbających o sylwetkę podajemy również wartość odżywczą ciasta (na 100 g):
Kaloryczność: 193 kcal
Węglowodany: 20,65 g
Tłuszcze: 8,5 g
Białko: 8,5 g
Błonnik: 8,7 g
Wartość odżywcza polewy (na 100 g):
Kaloryczność: 434 kcal