Dieta dla mózgu – co jeść na lepszą pamięć i koncentrację. Czy zdarza Ci się zapominać o ważnych sprawach i miewasz problemy z koncentracją? W codziennym natłoku obowiązków i nadmiarze stresu podobne problemy niestety stają się coraz bardziej popularne. Jeśli też się z nimi zmagasz, Twój organizm daje Ci sygnały, że warto zadbać o pracę mózgu i układu nerwowego. Jak to zrobić? Jednym ze sposobów jest odpowiednio dobrana dieta. Co więc warto jeść, aby usprawnić funkcje kognitywne? Podpowiadamy!
Jak dieta wpływa na pracę mózgu?
Każdego dnia mózg potrzebuje ok. 500 kcal do prawidłowego funkcjonowania. To aż 25% średniego zapotrzebowania energetycznego dorosłej osoby. Podstawowym źródłem energii dla mózgu jest glukoza, którą należy spożywać z wartościowych źródeł pokarmowych np. owoców, warzyw, kasz, produktów pełnoziarnistych czy strączków. W Minucie Osiem dbamy o to, by każde posiłki dostarczały Ci optymalną ilość wysokiej jakości węglowodanów, niezbędnych do pracy mózgu.
W zdrowej diecie obecne są także składniki o działaniu antyoksydacyjnym oraz wspierającym regenerację komórek nerwowych. Są to m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, witamina C, cynk i selen. Część z nich odpowiada także za produkcję serotoniny odpowiedzialnej za dobry nastrój. Rolą diety jest także wspieranie procesów pamięciowych i koncentracji. Odpowiedzialne są za to zwłaszcza witaminy z grupy B, kwasy omega-3, a także witamina E i magnez.
Jakie produkty poprawiają pamięć i koncentrację?
W diecie wspierającej pamięć i koncentrację nie może zabraknąć takich produktów jak:
- Awokado. Jest źródłem zdrowych tłuszczów, witaminy E i kwasów omega-3, które usprawniają przebieg impulsów nerwowych i wpływają na regenerację komórek nerwowych.
- Kakao. Dostarcza magnezu wpływającego na poprawę skupienia i polifenoli łagodzących stany zapalne układu nerwowego.
- Orzechy. Jedne z lepszych źródeł kwasów omega-3, cynku i magnezu.
- Owoce jagodowe. Są to m.in. maliny, jagody, truskawki, porzeczki i borówki. Obecne w nich związki aktywne spowalniają starzenie się mózgu i usprawniają procesy zapamiętywania.
- Tłuste ryby. Do tej grupy należą m.in. łosoś, makrela i śledź. Są bogate w kwasy omega-3, cynk oraz witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za dostarczanie energii do układu nerwowego i zmniejszają uczucie zmęczenia.
- Zielone warzywa liściaste. Są to np. szpinak, jarmuż, sałata, rukola, w których obecne są m.in. magnez, żelazo, witaminy z grupy B i karotenoidy. Związki te poza usprawnianiem pamięci działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Wybierając catering od Minuty Osiem, masz pewność, że w większości swoich posiłków znajdziesz wspomniane produkty. Poza wsparciem Twojej pamięci i koncentracji pozwolą Ci zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
Czego unikać w diecie wspierającej pracę mózgu?
Wiesz już, że podstawowym paliwem dla mózgu jest glukoza. Niestety w diecie wielu osób składnik ten jest spożywany w nadmiarze, co w dłuższej perspektywie skutkuje zaburzeniami pamięci, a nawet może doprowadzić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Wobec tego ogranicz do minimum spożywanie zwykłego cukru, słodyczy, wyrobów z białej mąki i fast foodów.
Nasz mózg źle znosi także nadmiar nasycony kwasów tłuszczowych. Są one obecne m.in. w mięsie, przetworach mięsnych, podrobach i żywności przetworzonej. Spożywane w nadmiarze wywołują stany zapalne w układzie nerwowym, co przyczynia się do szybszego starzenia się mózgu i pogorszenia funkcji kognitywnych.
Z diety dla mózgu wyklucz też wszelkiego rodzaju używki. Są one odpowiedzialne za nieodwracalne uszkodzenia komórek nerwowych, a także sprzyjają wystąpieniu udarów mózgu, nowotworów i rozwojowi choroby Alzheimera i Parkinsona.
Bibliografia:
- Bryszkowska K., Mózg na talerzu, czyli o wpływie diety na rozwój choroby Alzheimera, Tutoring Gedanensis 8(2)/2023 (4-18).
- Karwowska K., Wpływ niezdrowej żywności na układ nerwowy, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, Tom 65, 2016, Numer 3 (312):389–397.
- Wilczyńska A., Kwasy tłuszczowe w diecie człowieka a jego funkcjonowanie poznawcze i emocjonalne, Neuropsychiatria i Neuropsychologia 2012; 7, 1: 35–42.