Święta to wyjątkowy czas w roku, podczas którego mamy okazję spotkać się z najbliższymi, ale również skosztować przysmaków, na które czekaliśmy aż cały rok. Tradycyjne polskie potrawy świąteczne, mimo że doskonale smakują, są też często wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Czy z tego względu powinniśmy z nich zrezygnować? Oczywiście, że nie. Warto jednak w tym czasie wprowadzić kilka sprawdzonych zasad, dzięki którym nasze święta będą zdrowe, a przy tym wypełnione smacznymi potrawami.
Jak przygotować zdrowsze wersje potraw wigilijnych?
Planując potrawy na zdrowe święta, warto postawić na zdrowsze składniki i zamienniki. Które z nich są szczególnie polecane? Oto nasze propozycje:
- Mąki pełnoziarniste – do świątecznych wypieków, pierogów czy uszek użyj mąk pełnoziarnistych. Sprawdzi się mąka pszenna, żytnia czy orkiszowa. Są one dodatkowo źródłem błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B.
- Zamienniki cukru – polecany jest tu zwłaszcza erytrytol, który w 100 g ma tylko 24 kcal, lub ksylitol o kaloryczności 240 kcal na 100 g. Dla porównania ta sama ilość cukru to aż 400 kcal.
- Zamienniki majonezu – majonez ze względu na wysoką zawartość tłuszczu jest produktem wysokokalorycznym. W tym przypadku do przygotowania świątecznych sałatek lepiej sprawdzi się m.in. jogurt naturalny, skyr czy jogurt grecki.
Zdrowe świętowanie – praktyczne wskazówki
Znasz już zdrowe składniki, które możesz wykorzystać w świątecznych potrawach. Teraz czas na sprawdzone i praktyczne wskazówki, które pomogą Ci jeść zdrowo podczas świąt:
- Idź na spacer – jeżeli czujesz się przejedzony, dobrym pomysłem jest spacer lub inna lekka aktywność fizyczna. Ruch nie tylko poprawia perystaltykę jelit, lecz także pomaga spalić nadprogramowe kalorie.
- Nie zapomnij o warzywach – jedzenie warzyw to najlepszy sposób na dostarczenie do organizmu niezbędnych nam witamin i składników mineralnych. Są też niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika wspomagającego pracę jelit. W czasie świąt sięgaj więc po surówki, sałatki ze zdrowymi zamiennikami majonezu, warzywa kiszone, gotowane bądź surowe.
- Pij więcej wody – jeśli wypijesz szklankę wody przed posiłkiem, zjesz mniejszą porcję, ponieważ Twój żołądek będzie już częściowo wypełniony.
- Sięgaj po mniejsze porcje – odmawianie sobie ulubionych potraw podczas świąt nie jest dobrym pomysłem. W tym czasie śmiało wybieraj to, na co masz ochotę, lecz nałóż sobie mniejszą ilość lub podziel się z kimś swoją porcją.
- Wypij zioła wspomagające trawienie – niektóre zioła takie jak rumianek, mięta czy koper włoski wspomagają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a także działają rozkurczowo, co zmniejsza uczucie ciężkości i niestrawności.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z pysznymi daniami z grzybów, kapusty czy ryb, a także ze słodkimi piernikami. Większość z tych potraw można przygotować w zdrowszych, lecz równie smacznych wersjach. Przy okazji pamiętaj, że w tym szczególnym czasie ważny jest też ruch, nawodnienie i uwzględnienie większych ilości warzyw w swoich posiłkach.