W okresie jesiennym wiele osób skarży się na spadki odporności, które mogą prowadzić do infekcji górnych dróg oddechowych. Zdrowa i zbilansowana dieta to jedna z najskuteczniejszych metod wsparcia układu immunologicznego. W tym czasie warto włączyć do swojego jadłospisu potrawy o właściwościach przeciwzapalnych i łagodzących objawy przeziębień i grypy. Jakie produkty spożywcze wspierają naszą odporność? Co warto jeść w czasie sezonu grypowego? Podpowiadamy!
Jesienne menu – pomysły na zdrowe i rozgrzewające potrawy
W okresie jesiennym Twoja dieta powinna bazować na sezonowych produktach takich jak warzywa korzeniowe i cebulowe, które są bogate w antyoksydanty i składniki o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Dodatkowo wzbogać swoje posiłki o rozgrzewające przyprawy, orzechy, a także owoce takie jak śliwki, jabłka, gruszki czy cytrusy. W Minucie Osiem dbamy o sezonowość naszych potraw, dlatego w naszym menu znajdziesz aromatyczne i pożywne dania, które dodatkowo wzmocnią Twoją odporność! Poznaj nasze pakiety i wypróbuj gotowe lunche z dostawą pod drzwi już od 20,90 zł/dzień.
Oto jesienne potrawy na wzmocnienie odporności:
- Rozgrzewające curry – najważniejszym składnikiem curry jest kurkuma, która ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W potrawie tej nie może także zabraknąć imbiru, czosnku, chilli, a także kolendry, które rozgrzewają organizm i pomagają walczyć z wirusami. Do curry warto też dodać sezonowe warzywa takie jak np. bataty czy dynię.
- Owsianki – kluczowym składnikiem jesiennej owsianki jest cynamon, który podobnie jak kurkuma ma działanie przeciwzapalne, a także pomaga zwalczać wirusy i bakterie. Owsiankę warto wzbogacić kardamonem, kakao, miodem i świeżymi owocami. Połączenie tych składników to bogactwo antyoksydantów wspomagających pracę układu immunologicznego.
- Dania z pieczonych warzyw – użyj tutaj m.in. buraków, dyni, ziemniaków, batatów, cebuli czy marchwi. Co ważne pieczone warzywa zachowują większość prozdrowotnych witamin i minerałów. Można je wykorzystać jako składnik sałatek, zapiekanek, wrapów czy zup. Dania te sprawdzą się jako zdrowy posiłek do pracy czy szkoły. Sprawdź też jakie lunche przygotowaliśmy dla Ciebie w Minucie Osiem.
- Zupy krem – to idealny sposób na włączenie do diety większej ilości warzyw. Można je urozmaicić, dodając do nich m.in. grzyby, strączki, orzechy, pestki oraz przyprawy takie jak goździki, curry, imbir, pieprz, chilli, czy gałka muszkatołowa. Zupy krem warto jeść zarówno w celach profilaktycznych, jak i wtedy gdy wystąpią u Ciebie objawy przeziębienia. Taki posiłek dostarcza wielu składników odżywczych, a także pomaga nawodnić organizm.
Jak wzmocnić odporność jesienią?
Aby wzmocnić swoją odporność, zadbaj także o odpowiednią ilość i jakość snu oraz codzienną dawkę ruchu. W jesienne dni sięgaj po herbaty i zioła z dodatkiem naturalnych soków, goździków, imbiru lub owoców. W natłoku codziennych obowiązków często może brakować czasu na przygotowanie pożywnych posiłków, dlatego sprawdź menu w Minucie Osiem. Znajdziesz tu szeroki wybór dań, bazujących na świeżych i sezonowych produktach, które dostarczą istotnych dla wsparcia Twojego zdrowia składników odżywczych.
Bibliografia:
- Dymarska E. i wsp.: Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych, Probl Hig Epidemiol 2017, 98(1): 63-72.
- Kania M., Baraniak J.: Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, Post Fitoter 2015; (16)2: 102-106.
- Kaławaj K., Lemieszek M. K.: Prozdrowotne właściwości cynamonu, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331.