Krem z cukinii z tymiankowymi grzankami pełnoziarnistymi
Jesień to doskonały czas na pyszne, rozgrzewające dania, które cieszą zarówno podniebienie, jak i duszę. Jednym z naszych ulubionych przepisów na tę porę roku jest krem z cukinii z tymiankowymi grzankami pełnoziarnistymi. To danie nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także wnosi do naszych kuchni nutę ciepła i jesiennego klimatu. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na krem z cukinii, który jest idealny na chłodne dni w jesiennym sezonie. Sprawdź też koniecznie jesienne napoje, z ostatniego wpisu 6 jesiennych napojów na chłodne wieczory – Minuta Osiem.
Składniki na krem z cukinii:
- 1⁄4 kostki masła
- cebula
- litr bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 duże ziemniaki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz czarny do smaku
- mały pęczek kopru ogrodowego
Składniki na pełnoziarniste grzanki tymiankowe:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 10 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
- pół łyżeczki startego imbiru
- ząbek czosnku
- łyżka tymianku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Najpierw przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z oliwą, imbirem i tymiankiem. Następnie pokrój chleb tostowy w kostkę i wymieszaj z oliwą z przyprawami. Grzanki rozłóż na blachach wyłożonych pergaminem. Piecz do uzyskania złotego koloru. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Kolejnym krokiem jest dodanie obranych ziemniaków. Potem smaż je przez chwilę, następnie całość zalej bulionem. W następnej kolejności gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki lekko zmiękną. Potem dodaj obraną cukinię, gałkę muszkatołową i kurkumę. Wszystko razem gotuj do miękkości, następnie zblenduj na gładko. Zabiel zupę, śmietanką i dodaj masło. Całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj do garnka posiekany koperek i zagotuj. Krem z cukinii podawaj z tymiankowymi grzankami pełnoziarnistymi.
Smacznego!