Promocja!🔥 -25% na wszystkie pakiety z kodem ZIMA25. Liczba pakietów promocyjnych jest ograniczona. zamów online.

26 października, 2023

Krem z cukinii z tymiankowymi grzankami pełnoziarnistymi

Krem z cukinii z tymiankowymi grzankami pełnoziarnistymi Jesień to doskonały czas na pyszne, rozgrzewające dania, które cieszą zarówno podniebienie, jak i duszę. Jednym z naszych ulubionych...

czytaj dalej

Krem z cukinii z tymiankowymi grzankami pełnoziarnistymi

Jesień to doskonały czas na pyszne, rozgrzewające dania, które cieszą zarówno podniebienie, jak i duszę. Jednym z naszych ulubionych przepisów na tę porę roku jest krem z cukinii z tymiankowymi grzankami pełnoziarnistymi. To danie nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także wnosi do naszych kuchni nutę ciepła i jesiennego klimatu. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na krem z cukinii, który jest idealny na chłodne dni w jesiennym sezonie. Sprawdź też koniecznie jesienne napoje, z ostatniego wpisu 6 jesiennych napojów na chłodne wieczory – Minuta Osiem.

Składniki na krem z cukinii:

  • 1⁄4 kostki masła
  • cebula
  • litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 duże ziemniaki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • mały pęczek kopru ogrodowego

Składniki na pełnoziarniste grzanki tymiankowe:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 10 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżka tymianku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Najpierw przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z oliwą, imbirem i tymiankiem. Następnie pokrój chleb tostowy w kostkę i wymieszaj z oliwą z przyprawami. Grzanki rozłóż na blachach wyłożonych pergaminem. Piecz do uzyskania złotego koloru. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Kolejnym krokiem jest dodanie obranych ziemniaków. Potem smaż je przez chwilę, następnie całość zalej bulionem. W następnej kolejności gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki lekko zmiękną. Potem dodaj obraną cukinię, gałkę muszkatołową i kurkumę. Wszystko razem gotuj do miękkości, następnie zblenduj na gładko. Zabiel zupę, śmietanką i dodaj masło. Całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj do garnka posiekany koperek i zagotuj. Krem z cukinii podawaj z tymiankowymi grzankami pełnoziarnistymi.

Smacznego!

więcej wiedzy

Sposobał Ci się nasz artykuł?

Sprawdź jeden z kolejnych artykułów, które mogą Cię zainspirować i poszerzyć Twoją wiedzę.

Pokaż wszystkie artykuły
Pokaż wszystkie artykuły

Wege

Cena za 1 dzień od 23,30 zł
Pakiet Wege