Kuchenne porządki. Od czego zacząć?
Bądźmy szczerzy: brak porządku w kuchni nie jest niczym dziwnym. To miejsce intensywnie użytkowane, w którym przygotowujemy śniadania, obiady, kolacje i przekąski, parzymy herbatę czy kawę. W przypadku niektórych osób bałagan jest sprzątany od razu, natomiast u innych musi swoje odczekać. Niezależnie od tego, jak jest u Ciebie, poznaj kilka przydatnych trików na kuchenne porządki i dowiedz się od czego zacząć!
Bitwa z bałaganem. Od czego zacząć porządek w kuchni?
Do kuchennych porządków trzeba podejść strategicznie. Od czego zacząć? Zaplanuj sprzątanie wcześniej, dzieląc je na 3 proste kroki:
Krok 1: pozbądź się tego, co niepotrzebne
Najpierw usuń zbędne przedmioty i drobiazgi z zasięgu swojego wzroku. Pozbądź się ich z blatów i wyrzuć te, które są przeterminowane lub nieużywane.
Jeśli chodzi o sprzęty, zastanów się nad tym, czy nie zajmują zbyt wiele miejsca na blatach lub kuchennym stole. Często okazuje się bowiem, iż używamy ich na tyle okazjonalnie, że spokojnie można schować je np. do zamykanej szafki. To dobry sposób, aby zaoszczędzić sporo miejsca!
Krok 2: gruntownie odśwież i wyczyść kuchnię
Po pozbyciu się rzeczy z blatów, szuflad, szafek oraz innych powierzchni, przechodzimy do ich czyszczenia. Za pomocą odpowiednich środków czyszczących usuń pozostałości jedzenia i zabrudzenia. Wyjmij wszystkie produkty z lodówki, a następnie umyj jej wnętrze.
Kolejnym dobrym krokiem będzie wyczyszczenie zlewu i odkamienienie niektórych miejsc, np. za pomocą papierowego ręcznika kuchennego nasączonego octem (najlepiej zostawić go w zakamienionym miejscu na kilka godzin lub nawet całą noc).
Nie zapominaj też o piekarniku, w którym często zalegają spalone resztki.
Krok 3: zorganizuj swoją przestrzeń
Przeanalizuj zawartość swoich szafek i szuflad. Pomyśl, jak możesz zorganizować bardziej funkcjonalną przestrzeń. Dobrze, aby rzeczy były przechowywane w sposób logiczny i łatwo dostępny. Przykładowo: przybory do pieczenia umieść niedaleko składników do ciast.
Aby ułatwić sobie codzienne gotowanie, możesz użyć nie tylko półek i szuflad, ale też dodatkowych koszyczków, pojemników, organizerów i specjalnych uchwytów.
Dodatkowy trik: porządek w szafkach w kuchni
Ostatnim, dodatkowym krokiem podczas porządków w szafkach w kuchni, jest przeanalizowanie przypraw. Sprawdź, które z nich są przeterminowane lub utraciły aromat. Wyrzuć zbędne opakowania. Pozostałe poukładaj tak, aby były łatwo dostępne podczas gotowania. Możesz użyć do tego specjalnych organizerów.
Status quo po sprzątaniu. Jak zachować porządek w kuchni?
Prosty plan – jak widać, to właśnie od niego warto zacząć porządki w kuchni. Triki dotyczące sprzątania, które przedstawiliśmy powyżej są praktyczne i możliwe do wykonania. Jednak co dalej? Jak utrzymać czystą, uporządkowaną przestrzeń na dłużej?…
Przede wszystkim wyrobić nawyk regularnego sprzątania. Czyszczenie przyborów i garnków zaraz po użyciu, nieodkładanie brudnych naczyń na później, wycieranie blatu, odkładanie na miejsce używanych przedmiotów – oto najprostsza droga do zachowania porządku w kuchni.
Innym pomysłem na ograniczenie bałaganu jest dieta pudełkowa. Posiłki są dostarczane prosto pod drzwi w opakowaniach, w których możesz od razu podgrzać posiłki lub umieścić je w lodówce. W efekcie oszczędzasz czas, który poświęciłbyś na planowanie menu, robienie zakupów, przygotowywanie składników, gotowanie i sprzątanie. Minuta Osiem jest dobrym rozwiązaniem np. w okresach intensywnych, przepełnionych pracą i obowiązkami, lub wtedy, gdy chcesz zadbać o bardziej zróżnicowaną, zbilansowaną dietę.