Promocja!🔥 -20% z kodem ZDROWIE20 zamów online. Liczba pakietów promocyjnych jest ograniczona.
Tylko na grupie Minuta Osiem i #obiadrobisiesam -24%.

13 lipca, 2023

 Leczo warzywne z mozzarellą i kaszą kuskus

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która jest również popularna w Polsce i innych krajach Europy Środkowej. Składniki główne lecza to papryka, pomidory, cebula i kiełbasa....

czytaj dalej

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która jest również popularna w Polsce i innych krajach Europy Środkowej. Składniki główne lecza to papryka, pomidory, cebula i kiełbasa. Ciekawostką jest to, że leczo może być przygotowywane na wiele różnych sposobów – niektórzy dodają do niego dodatkowe warzywa, takie jak cukinia, bakłażan czy marchew, aby nadać mu jeszcze bardziej wyrazisty smak. Jest to aromatyczne danie o wyrazistym kolorze, ze względu na to często podaje się z chlebem lub jako dodatek do ryżu. Leczo to idealny wybór dla miłośników pikantnych potraw i zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Na dzisiaj przygotowaliśmy dla Was wege wersję tego dania –  Leczo warzywne z mozzarellą i kaszą kuskus, które zapewni Wam poskromienie głodu do końca pracy!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 4 małe pieczarki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ puszki czerwonej fasoli
  • ½ puszki papryki czerwonej
  • ½ cukinii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta papryki wędzonej mielonej, papryki ostrej mielonej i oregano

Sposób przygotowania: 

  • Posiekaj czosnek i podsmaż na patelni. Dodaj passatę i koncentrat pomidorowy, całość zagotuj. Następnie dopraw do smaku i zblenduj na gładką masę. 
  • Potem pokrój cebulę, marchewkę, cukinię, paprykę i bakłażana. Pieczarki przetnij na pół lub w ćwiartki. Następnie wszystkie warzywa (poza fasolkami) wymieszaj z olejem i przyprawami. Rozłóż na blachę wyłożoną pergaminem i upiecz, aby warzywa były al dente. 
  • Czerwoną fasolę dokładnie odsącz.
  • Połącz upieczone warzywa z sosem, fasolą czerwoną i szparagową. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  • Na koniec ugotuj kaszę i podaj ją z przygotowanym leczem. Dodaj kulki mozzarelli i gotowe! Leczo warzywne z mozzarellą i kaszą kuskus podane!

Smacznego! 

Nie masz czasu na gotowanie? Zamów zdrowe lunche z dowozem pod drzwi już od 20,05 zł/dzień w Minucie Osiem —> www.minutaosiem.pl

więcej wiedzy

Sposobał Ci się nasz artykuł?

Sprawdź jeden z kolejnych artykułów, które mogą Cię zainspirować i poszerzyć Twoją wiedzę.

Pokaż wszystkie artykuły
Pokaż wszystkie artykuły

Wege

Cena za 1 dzień od 23,30 zł
Pakiet Wege