Przepis na Razowe penne à la Caprese z mini mozzarellą, pomidorkami cherry i pesto bazyliowym

20 kwietnia, 2023

Zapracowany dzień? Postaw na obiad, który jest szybki, ponieważ przygotowanie go zajmie Ci jedynie 10 minut! Nie jest to jednak tak szybko, jak w przypadku lunchów z Minuty Osiem, które przygotujesz w mniej, niż 2 minuty. Poznaj nasze razowe penne à la Caprese z mini mozzarellą, pomidorkami cherry i pesto bazyliowym – pyszny makaron, który zaspokoi Twój apetyt i jednocześnie nie zajmie całego popołudnia, gdy zapomnisz zamówić zdrowe lunche!

Składniki na razowe penne à la Caprese

  • szklanka makaronu pełnoziarnistego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • liście z jednej doniczki bazylii
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek z czosnku
  • szczypta mielonej papryki chilli
  • 8 pomidorków cherry
  • 14 kulek mini mozzarelli

Sposób przygotowania

  • Zaczynamy od ugotowania makaronu, dlatego, że całe danie zrobisz w mniej niż 10 minut.
  • Wlej do blendera oliwę z oliwek, dodaj nasiona słonecznika, świeżą bazylię, rukolę, parmezan, wodę, sok z cytryny, czosnek i mieloną paprykę chili.
  • Wszystkie składniki zblenduj i już! Pesto gotowe. Do obiadu nie zużyjemy całego, resztę spokojnie możesz wykorzystać na kanapki czy kolejny lunch, aby nie marnować jedzenia.
  • Odcedź makaron, dodaj do niego 2 łyżki pesto, kulki mozzarelli i pomidorki cherry. Posyp danie świeżą bazylią!

Smacznego!

Nie masz czasu na gotowanie? Zamów zdrowe lunche z dowozem pod drzwi już od 20,05 zł/dzień w Minucie Osiem www.minutaosiem.pl



0 0 głosów
Ocena artykułu
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w tekście
Zobacz wszystkie komentarze