Sezonowe warzywa i owoce – po co warto sięgnąć jesienią? Jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się bogactwem różnorodnych warzyw i owoców. Są one źródłem wielu prozdrowotnych składników odżywczych, takich jak m.in. witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, potas, magnez, beta-karoten, polifenole, kwasy organiczne czy błonnik pokarmowy. Dlatego warto zadbać o to, aby w tym okresie częściej gościły na naszych stołach. Wprowadzanie do diety sezonowych warzyw i owoców wpływa pozytywnie na nasz organizm. W Minucie Osiem regularnie korzystamy z produktów sezonowych planując menu, dzięki czemu Wasze diety pełne są sezonowych, świeżych produktów. Chcąc dłużej korzystać z prozdrowotnych właściwości warzyw i owoców, zaleca się przygotować z nich smaczne i pożywne przetwory. Jakie zatem warzywa i owoce są dostępne jesienią? Na to pytanie odpowiadamy poniżej!
Dlaczego warto sięgać jesienią po sezonowe warzywa i owoce?
Powodów, dla których warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce, jest kilka. Przede wszystkim w okresie swoich zbiorów wyróżniają się najwyższą zawartością poszczególnych witamin i składników mineralnych. W tym czasie są również bardziej soczyste i aromatyczne niż te importowane z dalekich regionów. Sezonowe produkty są także o wiele tańsze, ze względu ich dużą dostępność danym okresie. Co ważne, wybieranie sezonowych warzyw i owoców jest bardziej przyjazne dla środowiska. Te, które są produkowane poza sezonem, wymagają większego zużycia energii i wody, a także stosowania środków chemicznych.
Owoce w sezonie jesiennym.
Wraz z nadejściem jesieni na sklepowych półkach i targach pojawia się wiele rozmaitych owoców. Są to m.in.:
- figi; głóg; śliwki; dereń; jabłka;
- pigwy; aronie; jeżyny; gruszki;
- żurawina; porzeczki; winogrona;
- nektarynki; czarny bez; brzoskwinie.
Warzywa w sezonie jesiennym
Jesień to czas zbiorów warzyw korzeniowych, dyniowatych, czosnkowatych i kapustnych takich jak np.:
- por; seler; dynia; buraki; bataty;
- brokuł; jarmuż; cebula; cukinia;
- kalafior; szpinak; czosnek; kabaczki;
- kalarepa; marchew; bakłażan; brukselka;
- ziemniaki; kapusta biała; biała rzodkiew;
- kapusta czerwona; warzywa strączkowe.
Po co warto jeszcze sięgnąć jesienią?
Poza warzywami i owocami jesień to także sezon m.in. na:
- grzyby;
- kasztany;
- orzechy pekan;
- orzechy włoskie;
- orzechy laskowe;
- orzechy nerkowca.
Co można zrobić z sezonowych warzyw i owoców?
Pomysłów na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców jest wiele. Najlepszym sposobem jest przygotowanie z nich różnego rodzaju dżemów, konfitur, soków, kiszonek czy marynat. Dzięki temu zachowamy wiele cennych składników odżywczych, które będą nam potrzebne w nadchodzącym sezonie zimowym. Część z tych produktów warto także zamrozić lub ususzyć. W takiej formie poszczególne warzywa i owoce w dalszym ciągu są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. W Minucie Osiem również dbamy o sezonowość naszych potraw, ponieważ zależy nam na Twoim zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Zdrowe lunche z sezonowych produktów zamówisz już od 20,05 zł/dzień.