Waniliowe pankejki z nasionami słodkiej bazylii z domową nutellą i jabłkami prażonymi z cynamonem

24 sierpnia, 2023
Pora na słodki przepis! Nie martwcie się jednak – nasze pankejki zawsze podajemy w fit wersji, ponieważ wypiekamy je w piekarniku zamiast smażyć – dzięki temu mają one mniej kalorii. Dzisiejszy przepis na Waniliowe pankejki z nasionami słodkiej bazylii z domową nutellą i jabłkami prażonymi z cynamonem to tylko propozycja – możecie dodać własne, ulubione dodatki!

Przygotowanie:

  • Jajka wbić do miski i oddzielić żółtka od białek.
  • W misce przygotować masę z żółtek, mleka, miodu i oleju następnie dodać suche składniki (mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia). Pod sam koniec partiami dodawać nasiona słodkiej bazylii.
  • W mikserze białka jajka ubić z solą na sztywną, gładką masę.
  • Delikatnie dodawać ubite białka do masy.
  • Przygotować formy do placków i nakładać ok 50g masy na blaszki wysmarowane olejem rzepakowym.
  • Piec przez 12 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Jabłka prażone należy wymieszać z cynamonem
  • Naleśniki podajemy z prażonymi jabłkami i domową nutellą.

Przygotowanie domowej nutelii:

  • 25 g orzechów laskowych uprażyć na patelni
  • 60 ml mleka 3,2% i 60 ml mleka kokosowego zagotować w garnku
  • Do zagotowanego mleka dodać łyżkę miodu i łyżkę kakao.
  • Dodać 45g czekolady deserowej i mieszać aż do rozpuszczenia
  • Dodać szczyptę skrobii ziemniaczanej i dwie krople ekstraktu wanioliowego.

Chcesz poznać więcej pomysłów na słodkie pankejki? Skorzystaj ze zdrowych lunchów od Minuty Osiem. W naszej ofercie znajdziesz aż 12 pakietów menu, a wśród nich wiele ciekawych propozycji. Dzięki nam masz pewność, że Twój jadłospis będzie odpowiednio zbilansowany.

Smacznego!

0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w tekście
Zobacz wszystkie komentarze