Waniliowe pankejki z nasionami słodkiej bazylii z domową nutellą i jabłkami prażonymi z cynamonem
Przygotowanie waniliowych pankejków:
- Jajka wbić do miski i oddzielić żółtka od białek.
- W misce przygotować masę z żółtek, mleka, miodu i oleju następnie dodać suche składniki (mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia). Pod sam koniec partiami dodawać nasiona słodkiej bazylii.
- W mikserze białka jajka ubić z solą na sztywną, gładką masę.
- Potem delikatnie dodawać ubite białka do masy.
- W następnej kolejności- przygotować formy do placków i nakładać ok 50g masy na blaszki wysmarowane olejem rzepakowym.
- Następnie piec przez 12 minut w temperaturze 160 stopni.
- Jabłka prażone należy wymieszać z cynamonem, aby uzyskać pyszną masę.
- Na koniec naleśniki podajemy z prażonymi jabłkami i domową nutellą.
Przygotowanie domowej nutelii:
- 25 g orzechów laskowych uprażyć na patelni
- 60 ml mleka 3,2% i 60 ml mleka kokosowego zagotować w garnku
- Do zagotowanego mleka dodać łyżkę miodu i łyżkę kakao.
- Dodać 45g czekolady deserowej i mieszać aż do rozpuszczenia
- Dodać szczyptę skrobii ziemniaczanej i dwie krople ekstraktu wanioliowego.
Chcesz poznać więcej pomysłów na słodkie pankejki? Skorzystaj ze zdrowych lunchów od Minuty Osiem. W naszej ofercie znajdziesz aż 12 pakietów menu, a wśród nich wiele ciekawych propozycji. Dzięki nam masz pewność, że Twój jadłospis będzie odpowiednio zbilansowany.