Waniliowe pankejki z nasionami słodkiej bazylii z domową nutellą i jabłkami prażonymi z cynamonem
24 sierpnia, 2023

Pora na słodki przepis! Nie martwcie się jednak – nasze pankejki zawsze podajemy w fit wersji, ponieważ wypiekamy je w piekarniku zamiast smażyć – dzięki temu mają one mniej kalorii. Dzisiejszy przepis na Waniliowe pankejki z nasionami słodkiej bazylii z domową nutellą i jabłkami prażonymi z cynamonem to tylko propozycja – możecie dodać własne, ulubione dodatki!
Przygotowanie:
-
Jajka wbić do miski i oddzielić żółtka od białek.
-
W misce przygotować masę z żółtek, mleka, miodu i oleju następnie dodać suche składniki (mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia). Pod sam koniec partiami dodawać nasiona słodkiej bazylii.
-
W mikserze białka jajka ubić z solą na sztywną, gładką masę.
-
Delikatnie dodawać ubite białka do masy.
-
Przygotować formy do placków i nakładać ok 50g masy na blaszki wysmarowane olejem rzepakowym.
-
Piec przez 12 minut w temperaturze 160 stopni.
-
Jabłka prażone należy wymieszać z cynamonem
-
Naleśniki podajemy z prażonymi jabłkami i domową nutellą.
Przygotowanie domowej nutelii:
-
25 g orzechów laskowych uprażyć na patelni
-
60 ml mleka 3,2% i 60 ml mleka kokosowego zagotować w garnku
-
Do zagotowanego mleka dodać łyżkę miodu i łyżkę kakao.
-
Dodać 45g czekolady deserowej i mieszać aż do rozpuszczenia
-
Dodać szczyptę skrobii ziemniaczanej i dwie krople ekstraktu wanioliowego.
Chcesz poznać więcej pomysłów na słodkie pankejki? Skorzystaj ze zdrowych lunchów od Minuty Osiem. W naszej ofercie znajdziesz aż 12 pakietów menu, a wśród nich wiele ciekawych propozycji. Dzięki nam masz pewność, że Twój jadłospis będzie odpowiednio zbilansowany.
Smacznego!
Subskrybuj
0 komentarzy