Obecnie wiele osób stosuje diety eliminujące nabiał i gluten. W większości przypadków związane jest to z nietolerancją pokarmową bądź innymi problemami zdrowotnymi. Rezygnując z tak dużej grupy produktów spożywczych, należy wiedzieć, w jaki sposób je zastąpić, aby nie doprowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych. Co więc należy jeść na diecie bez glutenu i nabiału?
Jak wygląda dieta bez glutenu i nabiału?
Stosowanie diety bezglutenowej jest konieczne w przypadku celiakii – choroby autoimmunologicznej, która powoduje uszkodzenie jelita cienkiego po spożyciu glutenu. Warto ją również zastosować w przypadku nietolerancji glutenu.
Nabiał natomiast należy wykluczyć przy alergii na białko mleka, a często też przy trądziku i chorobie Hashimoto. Ponadto część produktów nabiałowych należy ograniczyć, mając nietolerancję laktozy. Zdarza się, że wiele osób łączy obie diety w jedną, aby w kompleksowy sposób podejść do wsparcia swojego organizmu w powrocie do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Ten rodzaj diety może być początkowo trudny do skomponowania. Jednakże, aby ułatwić to zadanie, w Minuta Osiem przygotowaliśmy specjalny pakiet Dairy&Gluten Free, który w całości wyklucza nabiał i gluten i zastępuje je innymi zdrowymi składnikami.
Czego nie jeść na diecie bez glutenu?
Dieta bez glutenu wyklucza produkty bazujące na pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Są to wszelkiego rodzaju mąki, pieczywo, płatki, makarony, słodycze czy napoje roślinne. Gluten znajduje się także w niektórych sosach, przyprawach, konserwach, wędlinach, a nawet w napojach alkoholowych.
Czego nie jeść na diecie bez nabiału?
W przypadku diety bez nabiału należy wykluczyć mleko krowie, kozie i owcze, jogurty, kefiry, śmietanę, twaróg, sery, masło, lody, budyń, mleko w proszku, serwatkę, odżywki białkowe na bazie mleka. Nabiał może także znajdować się w niektórych słodyczach, daniach gotowych czy panierce.
Co można jeść na diecie bez glutenu i nabiału
W tego typu diecie dozwolone są takie produkty jak:
- ryż,
- jajka,
- owoce,
- orzechy,
- warzywa,
- amarantus,
- ryby i mięso,
- komosa ryżowa,
- nasiona strączkowe,
- produkty na bazie kokosa,
- soja i produkty sojowe (np. tofu, napój sojowy),
- kasza jaglana, gryczana, kukurydziana i produkty na ich bazie.
Korzyści diety bez glutenu i nabiału
Osoby, które wykluczyły gluten i nabiał ze względów zdrowotnych, z pewnością odczują poprawę samopoczucia i zmniejszenie niektórych dolegliwości. Oto przykłady jej efektów zdrowotnych:
- zmniejszenie obrzęków,
- polepszenie kondycji skóry,
- poprawa ogólnego samopoczucia,
- zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie,
- ustąpienie lub złagodzenie objawów ze strony układu pokarmowego.
Dieta bez glutenu i nabiału – podsumowanie
Dieta bezglutenowa i beznabiałowa mimo eliminacji wielu produktów spożywczych, może być zarówno smaczna, jak i pożywna. Ten model żywienia to również zdrowa alternatywa dla klasycznej diety zachodniej, bogatej w produkty przetworzone i prozapalne. Jeżeli chcesz wdrożyć dietę bez glutenu i nabiału, a nie wiesz, jak to zrobić spróbuj propozycji pakietu Dairy&Gluten Free od Minuty Osiem. Znajdziesz tu wiele pełnowartościowych posiłków, które bazują m.in. na roślinnych zamiennikach nabiału i bezglutenowych zbożach.
Bibliografia:
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
- Kargulewicz A., Dieta bezglutenowa – kiedy jej stosowanie ma sens?, Lekarz POZ 5/2020.
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Celiakia i dieta bezglutenowa praktyczny poradnik, pod red. Konińskiej A., Wydanie VIII, Warszawa 2012.