Jak wprowadzić zdrową dietę u dzieci

1 marca, 2024

Sposób odżywiania naszych dzieci wpływa na ich rozwój, zdrowie i samopoczucie. Obecnie, gdy niemal każde dziecko może samo kupić przekąski, zwykle ich pierwszym wyborem są słodkie bułki, batoniki, chipsy czy słodkie napoje. Niestety żywienie się w ten sposób to pierwszy krok to wypracowania złych nawyków żywieniowych i problemów zdrowotnych w przyszłości. Jak zatem zaplanować i komponować zdrowe posiłki dla dzieci? Oto nasze propozycje! Dowiedz się, jak zdrowa dieta u najmłodszych może wpływać na samopoczucie dzieci.

Zdrowie posiłki dla najmłodszych – jakie produkty wybierać?

Planowanie posiłków dla dzieci rozpocznij od wyboru produktów o wysokiej zawartości składników odżywczych, które dodatkowo wyróżniają się wysoką jakością i niskim stopniem przetworzenia. Są to m.in.:

  • Warzywa – są podstawą żywienia dziecka. Znajdują się w nich witaminy i składniki mineralne, które zapewniają zdrowy rozwój naszych najmłodszych. Podawaj je na surowo, w formie zup, wrapów, zapiekanek czy kotletów warzywnych.
  • Produkty pełnoziarniste – są to m.in. kasze, ciemne pieczywo, ciemny makaron, płatki owsiane czy otręby. Wspierają pracę jelit i zapewniają uczucie sytości. Produkty pełnoziarniste powinny znaleźć się w każdym posiłku dziecka.
  • Owoce – to źródło antyoksydantów, błonnika i witamin. Najlepiej, aby Twoje dziecko jadło je na surowo lub pod postacią koktajli.
  • Kiszonki – to źródło witaminy C i korzystnych dla jelit bakterii probiotycznych. Sprawdzą się jako dodatek do zup, surówek lub dań obiadowych.
  • Orzechy – zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę mózgu i układu nerwowego dziecka. Stosuj je jako zamiennik słodyczy lub jako dodatek do śniadania.
  • Ryby i chude mięso – są źródłem białka, które jest podstawowym budulcem rozwijającego się organizmu. Podawaj je w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej.
  • Oleje roślinne – są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ nerwowy dziecka. Wspomagają wchłanianie witamin A, D, E i K oraz dostarczają energii. Dodawaj je do zup, sałatek lub zapiekanek warzywnych.
  • Fermentowany nabiał – działa korzystnie na układ pokarmowy dziecka ze względu na obecność bakterii probiotycznych. Możesz z niego przygotować owsianki, koktajle lub zdrowe desery.
  • Nasiona roślin strączkowych – są jednym z lepszych źródeł błonnika i białka. Sprawdzą się pod postacią past kanapkowych, kotletów, gulaszów czy zup.

W Minucie Osiem wiemy, jak ważny dla zdrowia dziecka jest odpowiedni dobór wartościowych produktów spożywczych, dlatego w ofercie znajdziecie pakiet Kid’s Box, który zapewnia zbilansowane lunche da najmłodszych. Przygotowujemy z nich pożywne lunche, które posmakują nawet niejadkom.

Jak komponować zbilansowane posiłki dla dzieci?

Posiłki, które są odpowiednio zbilansowane to kluczowy element prawidłowego rozwoju dziecka. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować zdrowe potrawy dla dzieci:

  • zadbaj o różnorodność produktów;
  • cukier zastąp erytrytolem lub ksylitolem;
  • podawaj posiłki w atrakcyjnych formach;
  • zamiast soli wybierz aromatyczne przyprawy;
  • warzywa wykorzystuj jako podstawę wszystkich posiłków;
  • w każdym posiłku uwzględnij białko i produkty pełnoziarniste.

W natłoku codziennych obowiązków zdarza się, że znalezienie czasu na przygotowanie zdrowych posiłków dla rodziny bywa wyzwaniem. Jesteś zabieganym rodzicem? Postaw na pełne pysznych i wartościowych produktów lunche dla Twojego dziecka. Sprawdź, jakie menu przygotowaliśmy i zamów pożywne posiłki z wygodną dostawą.

Bibliografia:

  1. Gawęcki J.: Żywienie Człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 2010.
  2. Jarosz M. i wsp.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w tekście
Zobacz wszystkie komentarze